top of page

Zihinsel Sağlık ve Çalışan Zindeliği Hakkında Konuşalım.

Updated: Nov 17, 2023


Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son bir araştırmaya göre, her dört kişiden biri hayatlarının bir döneminde bir zihinsel sağlık sorunu yaşamaktadır.


Zihinsel sağlık, fiziksel sağlık kadar önemlidir, ancak genellikle göz ardı edilir veya damgalanır. Birçok insan, yargılanma veya ayrımcılık korkusu nedeniyle çalıştıkları şirkette zihinsel ve psikolojik sağlıklarını konuşmaktan çekinir.


Dünya Mental Sağlık Günü için bu yılın teması, "Zihinsel sağlık evrensel bir insan hakkıdır" vurgusu, herkes için zihinsel sağlığı korumanın ve teşvik etmenin önemini vurgular. Aynı zamanda zihinsel sağlık sorunları yaşayan kişilerin diğer insanlarla aynı haklara sahip olduğunu hatırlatır.


Zihinsel sağlık, genel refahımız için temeldir. Bize net düşünme, sağlam kararlar alma, stresi yönetme, ilişki kurma ve toplumumuza katkı sağlama yeteneği sunar. Zihinsel sağlığımız iyi olduğunda, hayatın zorluklarıyla başa çıkmak ve yaşamın tadını çıkarmak daha kolaydır.





Her sekiz kişiden biri bir zihinsel sağlık sorunu ile yaşamaktadır.


Zihinsel sağlık sorunları, fiziksel sağlıkları, ilişkilerini ve iş ve öğrenme yeteneklerini etkileyerek insanların hayatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Zihinsel sağlığın evrensel bir insan hakkı olmasına rağmen, zihinsel sağlık sorunları yaşayan insanlar genellikle damgalanma ve ayrımcılıkla karşılaşır. Bu, onların ihtiyaç duydukları desteğe erişmelerini zorlaştırabilir.


Kurumsal ve Çalışan Zihinsel Sağlığı


Mental sağlık sorunları şirketleri önemli ölçüde etkileyebilir. Zihinsel sağlık sorunlarıyla başa çıkmakta zorlanan çalışanlar, daha fazla hasta izni alabilir, tükenme yaşayabilir ve işlerini bırakabilirler. Bu, işverenler için kaybedilen üretkenliğe, artan maliyetlere ve düşen moral seviyelerine yol açabilir.


İşverenler, zihinsel olarak sağlıklı bir iş yeri oluşturmak için bir çok şey yapabilirler.


1. Çalışanları zihinsel sağlık konusunda eğitmek.

Birçok insan, yaygın zihinsel sağlık sorunlarının belirtilerini tanımak için yeterli bilgiye sahip değildir. Yöneticiler, çalışanların kendi zihinsel sağlıklarını nasıl koruyacaklarına dair bilgi edinmelerine yardımcı olmak için eğitim kaynakları sağlayabilirler. Örneğin, psikolog eşliğinde stres ve kaygı başa çıkma stratejileri atölyesi uygulanabilir.


2. Zihinsel sağlık yan hakları sunmak.

Yöneticiler, çalışanların yan haklarına, psikolojik danışmanlık hakkını ekleyebilir. Çalışanlar ihtiyaç duydukları zaman psikolog desteği alabilir ve zihinsel sağlığını destekleyebilirler.


3. Sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak.


İş yükü stresini azaltarak, iş-yaşam dengesini teşvik ederek ve çalışanlar arasında olumlu ilişkileri teşvik ederek daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturabilirler.










,











Çalışanlarınıza Gereken Zindeliği Well-Comp ile Verin.


Çalışan Zindeliği Yolculuğunda İlk Adımınızı Atın.


Well-comp ile şirketler, kurumsal psikolog, diyetisyen, fizyoterapist danışmanlıklarını çalışanlarının yan haklarına eklediler. Çalışanlar daha zinde, üretken ve motive.




bottom of page